Innowacja „Poezja z piekarnika”
W naszej szkole odbyły się wyjątkowe warsztaty na języku polskim w ramach innowacji pedagogicznej „Poezja z piekarnika”. Uczniowie połączyli świat literatury z zapachem cynamonu i świeżo pieczonego ciasta. Zdecydowali się na tradycyjny przepis na szarlotkę, żeby smakowało jak “u babci”. Przygotowanie jesiennego ciasta sprawiło wiele radości i każdy był zaangażowany w proces twórczy. Podczas gdy ciasto rumieniło się w piekarniku, uczniowie zgłębiali tajniki poezji Jana Kochanowskiego. Na koniec odbyła się degustacja – i wszyscy zgodnie uznali, że „poezja najlepiej smakuje na ciepło”.
Innowacja „Poezja z piekarnika” pokazała, że nauka może być jednocześnie kreatywna, smaczna i pełna emocji. Zajęcia przyniosły wiele radości, a uczniowie z niecierpliwością czekają na kolejne „smakowite” projekty.














